Home
Wij over onszelf
Verenigingen
Openingstijden
Mogelijkheden
Contact
Location

 De lange geschiedenis van het Srooienhuis gepubliceerd in BN De Stem

't Strooienhuis, tussen Etten-Leur en Hoeven, valt op door het enorme parkeerterrein. Soms komt je er langs op de heenweg richting Oudenbosch en is het bomvol. Passeer je een paar uur later op de terugweg, is het uitgestorven. Andersom kan ook. Soms in de morgenuren geen levende ziel te bekennen, puilt de parking in de middaguren uit.

 

Iedere derde zondag van de maand strijkt er pruttelend historisch erfgoed neer aan de Hoevenseweg. Dan is het parkeeerterrein gereserveerd voor de leden van Oldtimer Vereniging Brabant.

 

Piet en Dymphy draaien 't Strooienhuis samen met Carlo Eversdijk, zoon  van Dymphy. 't Strooienhuis is een van de oudste horecabedrijven in Etten-Leur. Vanaf 1782 een tapperij en bierhuis, maar waarschijnlijk was er al tussen 1740 en 1748 een tent met een strooien dak. Waarin bier geschonken werd voor de troepen die in die jaren in de omgeving gelegerd waren tijdens de Oostenrijkse successie-oorlog. De latere stenen herberg had aanvankelijk ook een strooien dak, maar er kwamen pannen op, nadat het rieten dak door vonken van de passerende stoomtram in de fik geraakt was.

 

De aanleg van de stoomtram, in 1890, is bepalend geweest voor wat het twee eeuwen lang zou blijven: een vrachtknooppunt. Met een weegbrug voor bieten en pulp. Op de gevel stond 'Station Strooien Huis', een naam die veel meer dan die lading dekte. Het was niet alleen hét vervoerscentrum van Etten, Leur en Hoeven, maar ook café, voederplaats voor paarden, brandweerpost, stembureau, brievenbus. De oorspronkelijke bebouwing is niet meer.

 

"Toen we eind jaren zestig de vergunning voor verbouwing aanvroegen, kregen we die alleen als we alles zouden slopen en naar achteren zouden verhuizen. Omdat er fietspaden aangelegd moesten worden."

 

Vanaf toen zitten ze op de huidige locatie en zijn er enkele verbouwingen geweest. Zodat ze in der loop der jaren met de tijd zijn meegegaan. Nu alleen nog het café en ze kunnen er weer jaren tegen aan.


 

 

 

 

Cafè `t Strooienhuis  | strooienhuis@hotmail.com